Güney Kore’nin savaş uçağında Türk imzası
SDT Uzay ve Savuma Teknolojileri Genel Müdürü Ömer Korkut, Güney Kore’nin 5’inci jenerasyon savaş uçağı programının, uçaklar arası simülasyon datalarının aktarılması, kol içi bilgilerinin paylaşılmasını sağlayan veri linkini geliştirip, teslim ettiklerini söyledi.
Savunma sanayi şirketlerinden SDT Uzay ve Savuma Teknolojileri’nin basın buluşması, şirketin ODTÜ Teknokent’teki yerleşkesinde gerçekleştirildi. SDT Uzay ve Savuma Teknolojileri Genel Müdürü Ömer Korkut, savunma ve uzay sanayii olanında faaliyet gösterdiklerini belirterek, “Biz faaliyet alanlarımızı 4 ana grupta topluyoruz. Bunlardan ilki radar elektronik harp ve haberleşme sistemleri, diğeri görev sistemleri, üçüncüsü simülasyon sistemleri ve bilişim teknolojileri, son olarak da üretim programları” diye konuştu.
Data link alanında değerli projeler geliştirdiklerini vurgulayan Korkut, “Güney Kore’nin, bizim milli muharip uçak benzeri 5’nci kuşak savaş uçağı programı var. Orada gömülü kol içi simülasyonu veri linki, SDT tarafından geliştirildi ve toplamda 2 yer istasyonu, 19 adet de hava ünitesini bu projeye teslim ettik. Bu proje prototip basamağında; ancak birinci uçuşunu geçen aylarda yaptı. Önümüzdeki yıllarda da 120 adet seri üretim yapılmasını bekliyoruz. Bu 120 adet seri üretimde de bizim veri linkimiz inşallah KF-21’de uçacak. O bahiste Güney Kore ile görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.Şirketin simülasyon konusundaki en önemi projelerinden birinin de Air Combat Maneuvering Instrumantation (ACMI) podu (Hava Muharebe Manevra Teçhizatı) olduğunu belirten Korkut, “Bu podu, bu yeteneklerle yapabilen yalnızca 3 ülke var. Birisi Amerika Birleşik Devletleri, başkası İsrail ve üçüncüsü de biz olduk. 2014 yılında başlattığımız bir Ar-Ge projesi idi bu. 2018 yılında tamamladığımız 4 adet podu Hava Kuvvetlerimize teslim ettik. Bu pod Anadolu Kartalı eğitimlerinin omurgası. Bu pod toplamda tıpkı anda 200 uçağın içindeki veri link vasıtasıyla haberleşmesini sağlıyor” ifadelerini kullandı.
Geliştirilen bu ürünün Pakistan’a da ihraç edildiğini söyleyen Korkut, “Bu bizim kıymetli bir ihracat başarımız oldu. Tek kalemde Pakistan’a yaptığımız bir ihracat. Bu ihracatın diğer önemli hususu da Pakistan’ın kullandığı F-16’ların yanı sıra Çin’den aldıkları JF-17 savaş uçaklarına da bu pod entegre edilecek. Evet, Amerika’nın ve İsrail’in de podları var; lakin bizim podumuz dünyada bir birinci olacak. Zira ne İsrail ne Amerika, Çin uçaklarına bu türlü bir podu entegre etmiyor. Doğal bu bize umut ediyorum ki daha yeni platformlarda da pazar hissesi açacak. JF-17’yi Pakistan dışında öbür ülkeler de kullanıyor” dedi.